Produkty dla branży mięsnej
Receptury
Opis receptury
Kiełbasa smakowita
Surowiec | |
Wieprzowina II tłusta | 100 kg |
Przyprawy i dodatki | |
Woda / lód | 25.00 kg |
Peklosól | 1.40 kg |
Prosol Zalewa Turbo Plus | 2.50 kg |
Basic Kolorfix | 0.12 kg |
Prosmak Smakowita | 1.80 kg |
Skrobia ziemniaczana | 3.00 kg |
Opis produkcji:
- 1. Wieprzowinę II tłustą skręcić na wilku na 5-6mm.
- 2. Sporządzić solankę z Prosol Zalewy Turbo Plus, barwnika-Basic Kolorfix, peklosoli i wody z lodem.
- 3. Surowiec wymieszać do wchłonięcia solanki i odstawić do dnia następnego.
- 4. Na następny dzień dodać przyprawę Prosmak Smakowita oraz skrobię ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać.
- 5. Nadziewać w jelita wieprzowe ∅=26-28mm.
- 6. Obróbka termiczna standardowa dla kiełbas wędzonych i parzonych.
- 7. Studzić pod prysznicem.