Polish

polish

english

english

Prowana

Produkty dla branży mięsnej

Opis receptury

Kiełbasa smakowita

Surowiec
Wieprzowina II tłusta
100 kg
Przyprawy i dodatki
Woda / lód
25.00 kg
Peklosól
1.40 kg
Prosol Zalewa Turbo Plus
2.50 kg
Basic Kolorfix
0.12 kg
Prosmak Smakowita
1.80 kg
Skrobia ziemniaczana
3.00 kg

Opis produkcji:

  • 1. Wieprzowinę II tłustą skręcić na wilku na 5-6mm.
  • 2. Sporządzić solankę z Prosol Zalewy Turbo Plus, barwnika-Basic Kolorfix, peklosoli i wody z lodem.
  • 3. Surowiec wymieszać do wchłonięcia solanki i odstawić do dnia następnego.
  • 4. Na następny dzień dodać przyprawę Prosmak Smakowita oraz skrobię ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać.
  • 5. Nadziewać w jelita wieprzowe =26-28mm.
  • 6. Obróbka termiczna standardowa dla kiełbas wędzonych i parzonych.
  • 7. Studzić pod prysznicem.